SCHOOLGIDS 2025-2026
Sluit alles
Inhoudsopgave
Home » Het onderwijs » Kwaliteitszorg en schoolplan

Kwaliteitszorg en schoolplan

Wat is kwaliteitszorg?

Scholen werken met een plan om de kwaliteit van hun onderwijs te verhogen. Het plan helpt hen om onderwijs te blijven bieden waar alle betrokkenen tevreden mee zijn. Kwaliteitszorg gaat over de manier waarop de doelen in het plan worden bereikt.

Doelen schoolplan

  1. De geformuleerde visie en missie wordt gedragen en uitgevoerd door het schoolteam en is aanwijsbaar in ons onderwijs.
    Het schoolprofiel is hiermee voor alle geledingen helder en duidelijk.
  2. Onze opbrengsten zijn en blijven passend bij onze leerlingpopulatie.
  3. Op de Ganzebloem bieden we een passend aanbod aan anderstaligen in een school waarin we alle kinderen helpen opgroeien tot wereldburgers.
  4. Onze medewerkers en onze leerlingen ontwikkelen zich in vaardigheden passend bij de ontwikkelingen in onze huidige en toekomstige maatschappij.
  5. We zorgen ervoor dat het beroep van leerkracht aantrekkelijk is voor zittende en (mogelijk) nieuwe medewerkers.
  6. In samenwerking met Kinderopvangorganisatie Potje Knor vormt de Ganzebloem een kindcentrum ten behoeve van de begeleiding van kinderen van 0 tot en met 13 jaar in een vanzelfsprekende doorgaande ontwikkelingslijn.

Hoe bereiken we doelen uit het schoolplan?

We werken a.d.h.v. de Plan-Do-Check-Act-cyclus van Deming. Deze wordt voor verschillende zaken in onze school gehanteerd, te weten de (jaar)plannen, de leerlingenzorg en de professionalisering van medewerkers.

Eens in de 4 jaar wordt een uitgebreide analyse gemaakt van de stand van zaken van de school en de gewenste ontwikkelrichting. Hieruit wordt het meerjaren schoolplan opgesteld, met daarin de planning van de doelen voor de komende schooljaren, zoals hierboven beschreven.

Binnen een jaarplan kunnen bij doelen meerdere PDCA-cycli doorlopen worden.

De kwalitatieve en kwantitatieve resultaten met bijbehorende analyses en verbeterplannen worden 4-maandelijks opgenomen in de managementrapportages van SILFO.

Kwaliteitsbeleid SILFO

De strategische visie SILFO 2022-2026 beschrijft de overkoepelende opdracht voor de stafdienst kwaliteitsontwikkeling. Deze is geformuleerd aan de hand van de vier C’s, de stichting-brede vorm aan de hand waarvan SILFO de verscheidene diensten vormgeeft.

De vier C’s hebben inhoud gekregen op basis van een ontwikkeld instrumentarium waarin ruimte is gemaakt voor, naast meetbare, ook merkbare en aantoonbare kwaliteitsgegevens. Deze gegevens worden verzameld, gedeeld en geëvalueerd in een cyclisch proces, met onder andere gerichte onderzoeken, naar bijvoorbeeld vervolgvragen op eerder gevonden gegevens, het verzamelen van feedback, het doen van evaluaties, het hebben van dialogen en het delen van verhalen. Het waarderingskader van de Inspectie van het Onderwijs sluit hierop aan.

De kwaliteitscyclus wordt op verschillende manieren ingebed in de werkwijze binnen de stichting

Managementrapportages

De stichting werkt sinds medio 2019 met rapportages op onderwijskwaliteit, op zowel stichtings- als locatieniveau. De rapportages worden viermaandelijks besproken met de opleidingsdirecties, de afdeling control, de afdeling kwaliteit en het College van Bestuur. De inhoud focust op zowel meetbare, als merkbare en aantoonbare kwaliteitsresultaten. Meetbare gegevens uit de rapportages onderwijskwaliteit zijn afkomstig uit de diverse leerlingvolgsystemen, toets-systemen en reflectiesystemen van de scholen, waarmee vorderingen in kennis en vaardigheden van de leerlingen wordt gevolgd. Tevens wordt op locatieniveau met doorlopende leerlijnen geborgd dat het onderwijs aansluit op een ononderbroken ontwikkelproces van leerlingen. Ook het tevredenheidsonderzoek onder leerlingen en ouders, leskwaliteit op schoolniveau observaties en de accreditatierapportage door de Council of International Schools voor de International School worden gebruikt om onderwijskwaliteit te meten.

 

Kwaliteitsverbeteringen

Afspraken voor kwaliteitsverbetering worden op basis van de managementrapportages en het  Kwaliteitsdashboard viermaandelijks opgesteld en vastgelegd. De opleidingsdirecties, voeren indien noodzakelijk, nadere analyse op locatieniveau uit en/of stellen locatiedoelen bij, welke opgenomen worden in het kwaliteitsdashboard. Het proces en het kwaliteitsinstrumentarium worden jaarlijks geëvalueerd, waarmee verdere kwaliteitsontwikkeling wordt gerealiseerd.

Verantwoording

De managementrapportages worden viermaandelijks gedeeld en eveneens besproken met de Raad van Toezicht. Kwaliteitsgegevens worden gepubliceerd in het Jaarverslag en op de website van Scholen op de kaart.