SCHOOLGIDS 2025-2026
Sluit alles
Inhoudsopgave
Home » Handige informatie voor ouders » Hoe ouders worden betrokken

Hoe ouders worden betrokken

Hoe ouders worden betrokken

Ouders en leerkrachten van De Ganzebloem zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen. Daarom vinden we het belangrijk dat ouders betrokken zijn en worden bij school. Door goed contact weten de ouders ook waar de leerkrachten en de kinderen op school mee bezig zijn en weten leerkrachten wat er speelt in het leven van een kind. We hanteren korte lijntjes tussen leerkracht en ouder. Ouders zijn altijd welkom in de school.

Communicatie met ouders

Ouders worden geïnformeerd op de volgende manieren:

We maken gebruik van de oudercommunicatie-app Social Schools. Via Social Schools gebeurt alle “schriftelijke” communicatie.

  • Elke drie weken ontvangen ouders op donderdag een Ganzebloemnieuws. Hierin staan belangrijke punten die de hele school of een groot deel van de school aangaan.
  • De leerkrachten sturen regelmatig groepsberichten over wat er in de groep gebeurt. Daarnaast kunnen ouders ook persoonlijke berichten sturen aan de leerkracht of directie en vice versa.

Alle algemene informatie is ook terug te vinden op onze website www.deganzebloem.nl. Daarnaast wordt jaarlijks een informatieboekje per leerjaar uitgereikt aan ouders met daarin allerhande praktische informatie betreffende die groep.

Het rapport

Groep 2 ontvangt aan het einde van het schooljaar een rapport. In de groepen 3 t/m 8 ontvangen de leerlingen tweemaal per jaar een rapport. In groep 2 wordt uitgebreid beschreven hoe het kind zich ontwikkelt op het gebied van taal, rekenen, motorische ontwikkeling, creatieve vaardigheden en in sociaal en emotioneel opzicht.

In de groepen 3 t/m 5 wordt door middel van een vijfpuntsschaal (goed, ruim voldoende, voldoende, matig, onvoldoende) over de verschillende vakgebieden een beoordeling gegeven. In de groepen 6 t/m 8 geven we ook beoordelingen a.d.h.v. dezelfde vijfpuntsschaal. Echter voor de basisvakken rekenen, spelling, begrijpend en technisch lezen en de zaakvakken wordt een cijfer gegeven.

Verder wordt in een beschrijvend gedeelte in de groepen 3 t/m 8 weergegeven hoe de resultaten zich verhouden tot de mogelijkheden van het kind.

Op de dag waarop het rapport wordt meegegeven bespreekt de leerkracht samen met het kind het rapport. Op de aansluitende gespreksavond wordt het rapport vervolgens met de ouders besproken.

Oudergesprekken

Vier keer per schooljaar kunt u een uitnodiging voor een oudergesprek ontvangen:

Oudervertelavond (2e schoolweek)
Tijdens deze avond is niet de leerkracht aan het woord, maar de ouder(s)/verzorgers van het kind. Zij kennen hun kind als geen ander, vertellen over hun kind en zetten daarmee de leerkracht(en) op het goede spoor in de begeleiding van hun kind. Wij verwachten alle ouders tijdens deze gespreksavond. Alleen voor ouders van kinderen die bij dezelfde leerkracht blijven is het facultatief.

Oudergesprekken (november)
Deze gespreksavond staat in het teken van de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind en de voortgang op methodetoetsen van rekenen, spelling en lezen.

Oudergesprekken (februari/maart en juni/juli)
N.a.v. de onderwijsleerresultaten, samengevat in het schoolrapport, worden de ouders tijdens deze gesprekken ingelicht over het welbevinden en de voortgang in de klas. Halverwege het jaar verwachten wij alle ouders. Aan het eind van het schooljaar zijn de gesprekken facultatief. Mocht de tijd tijdens een gesprek niet toereikend zijn, dan kunt u altijd met de betreffende leerkracht een andere afspraak maken.

In groep 7 en groep 8 hebben we twee bijzondere gesprekken. In groep 7 wordt in de gespreksronde van februari/maart de prognose, het verwachte schooladvies op dat moment, besproken. Alle ouders worden hierbij verwacht.

In groep 8 tijdens de gespreksavond in februari het definitieve schooladvies voor het voortgezet onderwijs gegeven. Dit is tevens de laatste gespreksavond voor hen. Ook hier worden alle ouders verwacht.

Klachtenregeling

De klachtenregeling van SILFO is te vinden op https://www.silfo.nl/informatie/hr-beleid-schoolplan/

Ouderorganisatie

Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Oudersteunpunt SWV www.oudersteunpunt-swv.nl.

Ouderinspraak

Inspraak van ouders wordt op onze school op de volgende manier georganiseerd:

  • Ouderraad
  • Medezeggenschapsraad

Ouders worden op onze school bij de volgende activiteiten ingezet:

Ouderraad (OR)

De ouderraad bestaat uit een groep ouders die zich richt op praktische zaken, zoals de organisatie van verschillende schoolactiviteiten (sportdagen, sinterklaas en kerstviering, carnaval, etc.). De OR is ook verantwoordelijk voor het maken van de begroting van de vrijwillige oudergelden, welke wordt goedgekeurd in de MR vergadering. De OR vergadert regelmatig, en hierbij is een vertegenwoordiger van school aanwezig.

Medezeggenschapsraad (MR)

Medezeggenschap van ouders en werknemers op het beleid van de school is geregeld in de Wet Medezeggenschap Scholen (WMS). Deze wet geeft advies- en instemmingsrecht op verschillende onderdelen, ook mag de MR ongevraagd advies geven aan de schooldirectie. Er zitten 3 ouders en 3 teamleden in de MR, elk voor een termijn van 3 jaar met de mogelijkheid om herkozen te worden voor een tweede termijn. De directeur van de school vertegenwoordigt het schoolbestuur tijdens vergaderingen van de MR. De vergaderingen zijn openbaar; de vergaderdata en de actuele bezetting van de MR kunt u respectievelijk vinden in de agenda in Social Schools en in de schoolgids.

Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)

In de GMR worden bovenschoolse beleidszaken van de basisscholen die onder stichting SILFO vallen besproken, zoals bestuursformatie, begroting en vakantiedagen. Ook hier zijn ouders en medewerkers vertegenwoordigd, vaak zijn deze een afvaardiging vanuit de MR van de scholen om een goede connectie te waarborgen.

Sponsorbeleid (SILFO)

Stichting Internationaal en Lokaal Funderend Onderwijs (hierna te noemen: SILFO) heeft beleid ontwikkeld waarin beschreven staat hoe de stichting omgaat met sponsoring. SILFO erkent het belang van sponsoren in relatie tot het onderwijs en de wenselijkheid ondersteunde activiteiten en middelen te kunnen ontvangen. Hierin zoekt SILFO actief de samenwerking op, waarbij zij zelf functioneert als een betrouwbare, zelfstandige partner voor bedrijven. Hierbij wordt de maatschappelijke opdracht en Visie SILFO 2022-2026 gehanteerd als leidraad voor het aangaan van eventuele samenwerkingen, waarbij het onderwijsproces niet afhankelijk mag worden van sponsoring en/of verkregen middelen. SILFO conformeert zich aan het “Convenant scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring“. Naast eerder genoemde punten uit het convenant voert SILFO eigen beleid. De stichting sponsort met overheidsmiddelen geen initiatieven van en door organisaties die het persoonlijke belang van een medewerker vooropstellen in plaats van het belang van de school. Ook sponsort de stichting geen organisatie waarbinnen een medewerker op enigerlei wijze beslissingsbevoegdheid heeft over de bestemming van de sponsorgelden. Tot slot wordt een samenwerking omtrent sponsoring enkel aangegaan wanneer de sponsoren de uitgangspunten van het convenant accepteren. Het uitgebreide sponsorbeleid is hier te lezen.